Četvrto izdanje Tematskog dana o dizalicama topline

Mjesec rujan je već tradicionalno rezerviran za stručni skup Hrvatskog udruženja za dizalice topline. Ovogodišnje izdanje, održano 26. rujna 2023. u prostorima Algebra Kampusa, organizirano je uz podršku Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje te je skup prvi puta uvršten u Program stručnog osposobljavanja MPUGDI-a.

Ukupno je 40-ak sudionika imalo prilike čuti zanimljiva izlaganja te sudjelovati u diskusiji na temu dizalica topline, sve popularnije tehnologije kada su u pitanju sustavi grijanja, hlađenja i pripreme PTV-a.

Kako je riječ o energetski učinkovitoj tehnologiji, ali investicijski zahtjevnijoj od konvencionalnih sustava, u prvom predavanju predstavljeni su provedeni i aktualni programi sufinanciranja dizalica topline. Programe Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti predstavio je gosp. Aleksandar Halavanja i pokazao da su nakon fotonaponskih elektrana sustavi dizalica topline najzastupljeniji po pitanju odobrenog broja projekata i ukupno dodijeljenim sredstvima. Vrijedna iskustva prikupljena proteklih desetak godina prilikom provedbe projekata obnove javnih zgrada u Istarskoj županiji podijelio je direktor Istarske regionalne energetske agencije Dalibor Jovanović. Osim toga, predstavio je i razvijenu metodologiju planiranja i provedbe obnove zgrada u vlasništvu županije s obzirom na energetske potrebe, potencijal ušteda i specifične namjene zgrada. Teme izvođenja sustava dotaknuli su se Josip Čižmešija te Gojko Šimunović, a koji su na temelju niza primjera prikazali pogreške prilikom (pre)dimenzioniranja dizalica toplina zrak-voda te različite oblike korozijskih procesa koji se javljaju u termotehničkim instalacijama. Ante Deriš iz tvrtke Inovapro prezentirano je zanimljiv projekt zamjene postojećeg sustava kotla i rashladnika vode s dizalicama topline za potrebe poslovne zgrade. Osim opisa tehničkog rješenja i energetskih ušteda, prezentacijom su obuhvaćeni i moderni alati, kao što je tehnologija proširene stvarnosti, koje se koriste prilikom projektiranja termotehničkih sustava. Prof. dr. sc. Tomislav Kurevija s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta okupljenima je prikazao najveće polje bušotinskih izmjenjivača topline u Hrvatskoj u Čepinu. Skup je zatvorio predsjednik udruženja prof. dr. sc. Vladimir Soldo s predstavljanjem projekta Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj (PLIGES), ref. br. 111, financiranog u sklopu Financijskog mehanizama Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“ koji za cilj ima prikupljanje podataka o izvedenim sustavim plitke geotermalne energije te izradu interaktivne GIS karte.

Rastući interese stručne i opće javnosti za tehnologiju dizalica topline motivirao je odabir predavača i tema izlaganja koji obuhvaćaju različita iskustva primjene dizalica topline u obiteljskim kućama, ali i iskustva primjene istih u poslovnim i javnim zgradama. Kao i svako dosadašnje izdanje, ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava te umrežavanje različitih dionika na tržištu dizalica topline. Hrvatsko udruženju za dizalice topline nastavlja sa svojim aktivnostima te poziva sve zainteresirane da se uključe u rad te doprinesu ciljevima i rezultatima udruženja. Srdačno zahvaljujemo svim sudionicama na dolasku, predavačima na trudu te svima koji su doprinijeli uspješnoj organizaciji skupa.

Program:

10.00 – 10.25 Programi poticanja ugradnje dizalica toplina – Iskustva s poziva Aleksandar Halavanja - FZOEU

10.25 – 11.05 Odabir (dimenzioniranje) dizalica topline zrak – voda, Josip Čižmešija

11.05 - 11.30 Predstavljanje najvećeg geotermalnog polja u Hrvatskoj – hotel Terra Negra u Čepinu, Tomislav Kurevija

11.50 - 12.15 Energetska tranzicija poslovnog tornja – Od energetskog ponora do napredne energetske učinkovitosti, Tomislav Deriš, Ante Čikotić

12.15 - 12.40 Korozijski i difuzijski procesi u instalacijama s dizalicama topline, Gojko Šimunović

12.40 - 13.05 Uloga dizalica topline u energetskoj tranziciji zgrada javnog sektora u Istarskoj županiji, Dalibor Jovanović

13.05 - 13.20 Predstavljanje projekta PLIGES, Marija Macenić, Vladimir Soldo

 

                       

 

04.10.2023.

Hrvatsko udruženje za dizalice topline
Ivana Lučića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

OIB: 87556467191 | MB: 05081238 | IBAN: HR7023600001102775038 | www.hudit.hr | info@hudit.hr