Stanje tržišta dizalica topline glavna tema sastanka nacionalnih članica EHPA-a

Na online sastanku Odbora nacionalnih članica EHPA održanog 24. lipnja 2020., sudjelovao je tajnik Hrvatskog udruženja za dizalice topline dr. sc. Luka Boban. Više u prilogu.

Redovni sastanak Odbora nacionalnih članica Europskog udruženja za dizalice topline održan je 24. lipnja 2020. putem alata za web sastanke. Sastanku je prisustvovalo i Hrvatsko udruženje za dizalice topline. Uz predstavnika Hrvatske, na sastanku su sudjelovali nacionalna udruženja iz Austrije, Belgije, Finske, Francuske,  Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Španjolske i Švedske.

Glavna točka sastanka bila je stanje tržišta dizalica topline u Europskoj uniji uslijed pandemije koronavirusa te posljedičnog ograničavanja gospodarskih aktivnosti.

Svaki predstavnik nacionalnih udruženja prezentirao je dostupne podatke te iskustva s pojedinih tržišta. Na temelju prezentiranih podataka tržište dizalica topline trenutno ne bilježi značajnije padove po broju isporučenih uređaja, ali najvećim dijelom zbog isporuka već ranije ugovorenih poslova. Ankete provedene među instalaterima ukazuju na osjetno smanjenje aktivnosti i upita tijekom pandemije koronavirusa te se vidljivi i mjerljiv utjecaj pandemije na tržište očekuje tek u ostatku godine.

U drugom dijelu sastanka predstavljene su aktivnosti europskog udruženja u budućem razdoblju s naglaskom na aktivnostima Europske komisije kao što su Dugoročna strategija za obnovu zgrada te Plan oporavka Europe uzrokovane  pandemijom. Sve nacionalne članice pozvane su da kroz komunikaciju i aktivnosti prema resornim ministarstvima i radnim grupama potaknu izmjene i dopune u svrhu veće promocije dizalice topline.

 

 

29.06.2020.

Hrvatsko udruženje za dizalice topline
Ivana Lučića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

OIB: 87556467191 | MB: 05081238 | IBAN: HR7023600001102775038 | www.hudit.hr | info@hudit.hr