Održan treći susret struke na Tematskom danu o dizalicama topline

Sada već tradicionalno u rujnu, održan je treći po redu skup Tematski dan o dizalicama topline. Ove godine seminar se održao 22.09.2022. u prostorima Fakulteta strojarstva i brodogradnje te je skup od 50-ak sudionika imao prilike čuti zanimljiva izlaganja te sudjelovati u diskusiji na temu dizalica topline.

U prvom bloku predavanja, dr. sc. Marina Malinovec Puček s Instituta Hrvoje Požar kroz izlaganje o trenutnim i budućim izazovima energetske obnove zgrada se, osvrnula se na potrošnju energije u Hrvatskoj, trenutne jedinične cijene energenata te razvoj energetske certifikacije zgrada u skladu s Direktivom o energetskim svojstvima zgrada. Prof. dr. sc. Tomislav Kurevija s Rudarsko, naftno, geološkog fakulteta u svom izlaganju o projektiranju i izvedbi sustava dizalica topline povezanih s tlom pokazao je na primjeru mjerenih rezultata kako se navikama korisnika i izvedbom ogrjevnih i rashladnih tijela može značajno utjecati na sezonsku učinkovitost sustava. Primjenu dizalice topline s postojećim radijatorskim sustavom grijanja kod obnove obiteljske kuće prezentirao je Igor Karačić iz tvrtke Eksperterm. Poboljšanje ovojnice omogućilo je korištenje postojećeg sustava razvoda i ogrjevna tijela s nižom temperaturom polaza. Potreban srednje-temperaturni režim grijanja ograničava sezonsku učinkovitost dizalice topline i uštede u pogonskom trošku što zamjenu postojećeg izvora topline ne čini značajno ekonomski isplativijom prema trenutnim cijenama energenata.

Drugi blok izlaganja otvorio je predavač iz Slovenije, dr. sc. Dean Besednjak iz tvrtke Kronoterm. Izlaganjem je pokazan primjer integriranja dizalice topline u industrijski proces kako bi se osigurale potrebe za hlađenjem, grijanjem i pripremom tehnološke vode različitih temperaturnih zahtjeva. Osim same tehnologije, u svom izlaganju i zanimljivoj diskusiji, gosp. Besednjak je istaknuo post-prodajne aktivnosti kao značajan čimbenik zadovoljstva korisnika dizalica topline. Primjena dizalice topline u industriji bila je tema i sljedećeg izlaganja, ali u ovog puta kombinaciji s solarnom elektranom. Tomislav Deriš i Ante Čikotić iz tvrtke Inovapro prezentirali su tehno-ekonomsku usporedbu kogeneracijskog postrojenja te dizalice topline s PV elektranom za proizvodni pogon u drvnoj industriji. Naglašeno je da uz veću financijsku konkurentnost, opcija s dizalicom topline dodatno povećava fleksibilnost i sigurnost opskrbe toplinskom energijom. U posljednjem izlaganju predstavljene su aktivnosti na dva projekta. Od strane Dalibora Jovanovića iz Irena-e predstavljene su aktivnosti energetske obnove bolnice Martin Horvat u Rovinj, zgrade pod kulturnom zaštitom, u sklopu projekta Sea for Heritage Energy Transition financiranom iz programa EEA Grants, a prof. Vladimir Soldo prezentirao je IRI2 projekt Razvoja dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača s naglaskom na jačanje istraživačkih kapaciteta kroz izvedene ispitne sustave u prostoru nositelja, tvrtke Frigoplus, i u prostoru Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao partnera na projektu.

Ovogodišnji susret struke još jednom je pokazao da u Hrvatskoj postoji niz vrijednih stručnjaka i projekata koji uključuju dizalice topline, a povratne informacije sudionika motivacija su nam da kao Hrvatsko udruženju za dizalice topline nastavimo s aktivnostima umrežavanja te promocije dizalica topline. Stoga, kao i uvijek, otvoren je poziv za sve zainteresirane da se uključe u rad udruženja te doprinesu ciljevima i rezultatima udruženja. Udruženje HUDIT zahvaljuje svim sudionicima na dolasku i aktivnom sudjelovanju te svim članovima koji su doprinijeli organizaciji skupa.

Izvješće pripremio tajnik HUDIT-a dr. sc. Luka Boban

                       

 

30.09.2022.

Hrvatsko udruženje za dizalice topline
Ivana Lučića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

OIB: 87556467191 | MB: 05081238 | IBAN: HR7023600001102775038 | www.hudit.hr | info@hudit.hr